Pytanie o sprzęgło/łożysko jednokierunkowe alternatora

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Falcon911
    Classic
    • 2009
    • 20

Zamieszczone przez MiKruS
    Wiec ja wyjscia widze dwa, albo zrobimy cos zeby uzdrowic atmosfere, ale to nie znaczy, ze mamy kogos po glowce glaskac, bo widac, ze lec i Sigma realizują plan na rozbicie.
    A ja widze jedno skuteczne rozwiazanie.
    Zakladamy stowarzyszenie i przeksztalcamy forum OCPT w forum stowarzyszenia, dajac do niego dostep tylko pelnoprawnym czlonkom.
    W ten sposob z jednej strony zostawiamy forum i jego zawartosc dla bardziej zaufanego grona, a z drugiej pozbywamy sie ciezaru.
    Mój szkodnik
    1.6 AEE moc jest ze mną
    16" AEZ 205/50/16W
    Body kit D&W
    Mirror s-line,
    Sportowy wydech
  • koczis
    Classic
    • 2007
    • 3

Witam!

Czytałem na OCP o w/w sprzęgle, wszystko wskazuje na to że jest ono uszkodzone. Na zimnym silniku słychać z alternatora lub koła alternatora trzaski, zgrzyty, doszło też zapalanie się lampki ładowania i nierówna praca silnika. Podejrzewałem rolkę napinacza paska. Okazało się że faktycznie łożysko rolki mocno szumiało i mogło nawet się blokować pod obciążeniem. Wymieniłem na nową, jednak nadal słychać te trzaski z alternatora.
    Ustają one po około minucie. Czy należy je jak najszybciej wymienic? czy odwlekanie tej czynności może prowadzić do większych uszkodzeń?

Pozdrawiam

Komentarz

• lukas_ig
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2006
      • 230

Ja miałem sytuacje identyczną do Twojej, tzn. po rozruchu przez jakieś 30s-1minuty trzaski.Jezdzilem tak jakiś miesiąc. Któregoś razu stojąc na swiatłach słyszę już cały czas te trzaski, stałem koło ciężarówki i w pierwszej chwili pomyślałem że to ona ale jak odjechała to niestety okazało się że to u mnie. Dotoczyłem się do domu (ok.5km) i umowilem z mechanikiem. Jak rano odpalilem silnik żeby do niego pojechać rozlecial sie alternator. Spadło kolo od alternatora i porwal się pasek. Moim zdaniem te początkowe trzaski to już agonia sprzęgła i nie polecam czekać na ciąg dalszy tylko to zrobić. Dodam jeszcze że ja napinacz wymieniałem dwa razy w przeciągu 5 tyś km i mechanik stwierdził że zacierające się sprzęgiełko kończy bardzo szybko ten napinacz.
      PerfectService by

Komentarz

• marekzu
        L&K
        • 2007
        • 1412
        • Superb II combi (3V5)

u mnie zgrzyty pojawily sie nagle , przejechalem moze 25km i kolo sie wykrecilo a pasek znikl - skoro juz zaczyna trzaskac wymieniaj - rozleci sie w najmniej odpowiedniej chwili

Komentarz

• koczis
          Classic
          • 2007
          • 3

Juz mnie oblał zimny pot. Ale tak poważnie już pytałem o to sprzęgło, cena 140pln, jutro chce to wymienić. Czy muszę sprawdzić konkretny numer części?, podałem tylko model auta i rocznik.

Komentarz

• marekzu
            L&K
            • 2007
            • 1412
            • Superb II combi (3V5)

najlepiej zamontowac takie jakie sie wyciagnie - na obudowie jest numer - ale podejrzewam ze jest jeden typ - producent orginalu INA

Komentarz

• rafalus
              L&K
              • 2005
              • 1140
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

idziesz do skody podajesz numer nadwozia a oni Tobie numer części
              nowy cSIMC od Aliego
              seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
              Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• Paweł T
                Elegance
                • 2006
                • 784

mogą dojść łożyska, ja za naprawę zapłaciłem 420pln
                TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Arek
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 3143

koczis, wpisz slowo napinacz w 'szukaj" i tam znajdziesz duzo ciekawych rzeczy na temat który opisujesz,znalazł bym Ci ale teraz niewiele mam czasu

Pozdrawiam
                  -----1.9TDI ASV --StrEet DeMoN----- <--ZaPrAsZaM

Komentarz

• koczis
                    Classic
                    • 2007
                    • 3

Już naprawione. Oprócz sprzęgła jednokierunkowego, wymieniłem też łożyska na alternatorze. To one tak strzelały, szczególnie to od strony szczotek. Sprzęgło było całkowicie zablokowane. Faktycznie jazda z zablokowanym sprzęgiełkiem może prowadzić do urwania koła, moje rozpadło się przy ściąganiu, tzn wypadły igiełki i koło pasowe spadło z bierzni. Koszt 140 sprzęgiełko INA, 24 za łożyska, robocizny nie liczę bo wymieniłem sam u brata w warsztacie.
                    Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Komentarz

Pracuję...